Podcast: Play in new window | Download
Den 1 oktober 2022 började en stor reform att gälla i Sverige – en reform som är kopplad till vårt livslånga lärande och som har fått 27 000 yrkesverksamma svenskar hittills att söka sig till utbildningar och studier mitt i arbetslivet. Möt Anders Pettersson som jobbar med internationell och svensk utveckling inom organisationsutveckling och livslångt lärande och som har tittat på hur Sveriges utbildningskarta just nu ritas om.
För som kompensation i förhandlingarna kring lagen om anställningsskydd, föddes 2022 alltså en gigantisk reform med ett generöst utbildningserbjudande till hela svenska folket. Där varje människa som vill lära sig nytt, står i centrum. I det nya Omställningsstudiestödet kan du få upp till 80% ersättning av din lön för att studera något som en omställningsorganisation godkänner, utifrån kriterier om vad landet och arbetsmarknaden behöver. Hur kommer de här studierna att rita om hela vårt utbildningskarta och påverka hur vi utbildar oss? Och hur ska vi nyttja det här stödet på bästa strategiska sätt för att utifrån varje människas lust att lära, verkligen klara de behov Sverige har? Det finns många barnsjukdomar att lösa, det tar exempelvis just nu så lång tid att få stödet beviljat att utbildningen man sökte redan har påbörjats innan du blivit godkänd.
Men veckans avsnitt handlar också om den stora potential som satsningen har att förflytta både samhälle och individer i denna unika reform för Sveriges livslånga lärande. Avsnitt 107 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Åsa Vikner på RISE ihop med veckans gäst Anders Pettersson.