Kia Höök KTH Lär av barnets sätt att skapa

Ingen som lär är ett vitt papper eller en behållare att fylla med kunskap och sen mäta. Lärande sker i dialog, reflektion, iteration och i möten inom dig själv och med andra. Och att ha ett utforskande eller agnostiskt eller till och med respektlöst förhållningssätt till hur den utvecklingen kan ske, är en nyckel. Möt Kia Höök som är professor i interaktionsdesign på KTH och som ställer frågor som varför man inte kan forska på känslor eller vad det är som gör att normer fortfarande styr våra barns slöjdlektioner. Kia har skrivit böcker som Designing with the body och skapat sånt som en gitarr som “andas” tillbaka för att hjälpa en person att hantera sin nervositet inför ett framträdande. Bland mycket annat.

Interaktionsdesign är att skapa föränderlighet, att utforma saker, material och uppfinningar som är rörliga och kan förändras. Basen är att testa och utforska sig fram, att vara en maker. Och att ta sig an nya saker som ett nyfiket barn gör. Avsnitt 49 är ett lekfullt, eftertänksamt och respektlöst prövande samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE, och veckans gäst Kia (Kristina) Höök på KTH.