Carolina Angelis I det hemliga lärandets tjänst

Hon är rådgivare inom det område som idag kallas Human Threat Intelligence och har en lång bakgrund i svensk underrättelsetjänst. Den mänskliga faktorn som säkerhetsrisk är det område hon kan mycket om och idag även skriver spointhrillers om. Thrillers som på nästan obehagligt adekvata sätt redan i förväg stämmer med verkligheten.

Möt Carolina Angelis som för trettio år sedan fick sitt första riktiga jobb på Försvarets Radioanstalt på Lovön utanför Stockholm. Efter att ha läst ryska på Stockholms universitet började hon där och då, 21 år gammal, sin bana i det hemliga lärandets tjänst. Exakt vad hon gjorde under den kommer vi aldrig att få veta, men några av områdena är idag förstås högaktuella. Hur upptäcker man en spion och hur försöker främmande makt ta sig in där man absolut inte vill ha dem? Och hur delar man lärande och erfarenheter – när allt är så hemligt?

I en tid när MUST idag bedömer att Säkerhetsläget är det allvarligaste på tiotals år och det militära hotet från Ryssland som ”påtagligt” – pratar vi i det 105:e avsnittet av Livslångt om allt det lärande som pågår bakom kulisserna inom underrättelsetjänst och spaningsverksamhet. Katarina Pietrzak programleder och medverkar gör även Carl Heath från RISE och Carolina Angelis, författare, säkerhetskonsult och föreläsare på företaget Truesec. Livslångts producent är Sandra Löv.