Josephine Selander Den kritiska bryggan mellan yoga och akademi

Från dans och teater till yoga och sen forskning. Veckans gäst har på pappret tagit stora steg mellan kropp och intellekt, men själv känner hon att allt hör ihop. Hon har startat ett yogainstitut och lärt ut yoga i TV, men hon ifrågasätter också många vedertagna uppfattningar som ofta kopplas ihop med både filosofi och utövande. Om kontemplativa tekniker, yogans och meditationens roll för fokus och koncentration och om hur buddhistiska praktiker har flyttat in i den moderna psykologin med tekniker som mindfulness och andra inlånade element. Möt Josephine Selander som utövar och utbildar inom yoga, men bestämt ifrågasätter det romantiska skimret över österländsk visdom, där mycket inom praktiken säljs som över 2000 år gammal visdom därifrån. Utan hellre talar om självreflektion.

Avsnitt 165 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Josephine Selander, idéhistoriker som doktorerat i modern historia, och som är grundare av viryayoga och skolan Nordiska Yogainstitutet där hon utbildar yogalärare. Josephine har skrivit flera böcker, däribland Dynamisk Yoga, Yoga för dig och Yoga & ACT samt hållit i över 60 yogaprogram på TV4.